BALTHAZARS KARAFFEL

Balthazars Karaffel er en ny trio på den danske jazzscene, og dens geografiske afsæt er Aarhus-området. Med en kombination af guitar, Hammond B3-orgel og trommer følger musikerne nøje opskriften for en såkaldt orgeljazz-trio!. 

Morten Haugshøj: guitar / Søren Bech: Hammond B3 orgel / Andreas Skamby: trommer

OM MUSIKKEN

Balthazars Karaffel er en ny trio på den danske jazzscene, og dens geografiske afsæt er Aarhus-området. Med en kombination af guitar, Hammond B3-orgel og trommer følger musikerne nøje opskriften for den vanlige instrumentering i en såkaldt orgeljazz-trio, som jo er et bassist-løst foretagende, hvor basrollen i stedet varetages af organisten på det nederste klaviatur og/eller med fødderne hen over baspedalerne.

Det overordnede musikalske udtryk kan karakteriseres som melodisk, “bluesy”, dynamisk varieret, og ofte med en på samme tid cool og energisk swingende rytmisk fremdrift.
I den henseende viderefører Balthazars Karaffel den amerikanske orgeljazz-stil, som i form af trioer og kvartetter havde sin storhedstid i 1950’erne og 1960’erne, med organisten Jimmy Smith som et af allermest fremtrædende.

www.balthazarskaraffel.dk 1

Balthazars Karaffel – en koncert i 2021 eller 2022?

Historien stopper dog ikke her, for mere eksperimenterende og skæve musikalske elementer høres også hos Balthazars Karaffel – både i vores egne arrangementer af allerede eksisterende og afholdte melodier fra det store standard jazz-repertoire, men også, og måske især, i forbindelse med vores originale kompositioner, der på debutalbummet “Clockwise” (juli 2021) omfatter titlerne “Slow Loris”, “Leftover Fun” og “Another Coffee”.

I vores bestræbelser på også fremadrettet at komponere eget materiale til trioen, forsøger vi at være åbne over for indtryk og inspiration fra alle tænkelige musikalske kilder, og der foruden låner vi muligvis også blot et strejf af magi fra den animerede videnskabsmand Professor Balthazar, som jo er hovedpersonen i en afholdt 1970’er TV-serie for børn – og heri ligger måske en delvis forklaring på trioens navnJ

Som det jo også gælder for mange andre nutidige musikere, har vi i Balthazars Karaffel den opfattelse af jazzen, at den ikke længere hovedsageligt defineres ud fra repertoiret i The Great American Songbook, men at den i højere grad handler om en interaktiv og improvisationsmæssig tilgang til fortolkning af alle mulige forskellige musikalske stilarter, melodier, harmonier, rytmer, og altså – ikke mindst – drejer sig om sammenspil på stedet, med “store ører”. Derfor indledes vores debutalbum med et såkaldt “rigtigt jazznummer”, nemlig “Clockwise” af guitaristen George Benson, hvorimod den næste titel er “Can’t Buy Me Love”, som jo er et af de rigtigt mange Lennon/McCartney-hits. Med andre ord, så holder vi altså blot af at hente inspiration fra en musikalsk palet med mange farver.

God fornøjelse med lytningen til vores debutalbum, “Clockwise” – og vær mere end velkommen til også at følge os fremover!

KAN VI MON LAVE EN KONCERT?

I betragtning af release-tidspunktet for vores debutalbum (02/07-2021), planlægger vi først en egentlig turné i foråret 2022, men skulle jeres kalender og sceneplads nu ske at være åben for en koncert med Balthazars Karaffel allerede i efteråret 2021, så vil vi hellere end gerne lave en aftale med jer!

OM MUSIKERNE

Morten Haugshøj
Guitarist og komponist med en etableret karriere på den danske jazzscene, både med hans egne projekter og som sideman – herunder Sam and the Soulmates, Sham Time, Dexterity, Balthazars Karaffel – og ikke mindst som bandleader i Morten Haugshøj Group (tidl. Morten Haugshøj Kvartet), som har udgivet i alt fem kritiker-roste album, hvor The Street Doctor og MH Group bør fremhæves. Han har en særegen melodisk kompositorisk stil, og kendetegnende for hans spil er den store energi, som han altid bringer ind i musikken.
Med andre ord en klassisk jazzguitarist, men med en masse moderne kant og nerve – og ikke mindst en hel masse på hjerte!

Søren Bech
Organist og komponist, som et godt stykke hen ad vejen kunne beskrives som en “Dr. Jekyll og Mr. Hyde-musiker” på instrumentet, da han ofte spiller kirkeorgel i de lyse timer, men skifter til Hammond B3-orgel om aftenen i forskellige (jazz)konstellationer, og altså blandt andet Balthazars Karaffel. For en del år siden optrådte han i mange forskellige

www.balthazarskaraffel.dk 3

Balthazars Karaffel – en koncert i 2021 eller 2022?

sammenhænge på den rytmiske scene, herunder tangenter i den danske americana- inspirerede duo Hush, men i de senere år har han koncentreret sig om B3-orglet og tildels klaveret sammen med sangere som f.eks. Birgitte Laugesen og Lone Boyd – og ikke mindst sammen med hans anden jazzorgel-trio, Organic Picnic, som har udgivet de to vel modtagne album Lesliefied og Creatures.

Andreas Skamby
Trommeslager, solist og komponist. Forinden at spille trommer i Balthazars Karaffel, er han engageret i en bred vifte af bands og sammenhænge i forskelllige genrer – herunder Fauna Fem, I Think You’re Awesome og Alex Jønsson Trio. Gennem en opvækst sammen med sine ældre søstre Tira og Siri, som begge er professionelle percussionister, blev han allerede i en tidlig alder inspireret og fascineret af slagtøj og især trommesættet, og som studerende på MGK (musikalsk grundkursus) opdagede han først for alvor jazz som en musikalsk genre, hvilket foldede sig yderligere ud på konservatoriet sammen med andre jazz-entusiaster, hvoraf mange nu er hans bedste venner samt musikalske partnere så langt øjet rækker.

www.balthazarskaraffel.dk 4.

Entré: Standard 200 kr